לא כל מנכ"ל או בעל חברה יודע מהו מס חברות וחשוב כן להכיר את המושג הזה. יחד עם זאת, אם אין לכם איש מקצוע שמלווה אתכם בתחום המיסים לא בטוח שתקבלו את ההכוונה הנכונה או את המידע המהימן וכאשר מלווה אתכם חברה מקצועית ללא ספק אתם פשוט יודעים יותר.
הנה כמה פרטים על אחד מהמונחים בעולם הכלכלי העסקי שכולם חייבים להכיר אותו ולא רק בשביל התנהלות שוטפת, אלא פשוט בגלל שהוא קיים ויש לו השפעה.
מס חברות – כל חברה חייבת לדעת
מהרגע שנכנסתם אל עולם העסקים חשוב שתדעו לא מעט נושאים הקשורים אל עולם המיסים, גם אם אתם מלווים באנשי המקצוע נכונים ואילו אך ורק כדי שתהיה לכם את האינדיקציה המלאה לגבי מה קורה בחברה שלכם.
זה נכון שכאשר אתם בידיים הנכונות, אתם יכולים להיות רגועים ובטוחים שכל צעד נעשה בקפידה. יחד עם זאת, זה לא אומר שעליכם לצאת מהתמונה ואם כבר, פשוט להישאר עם האצבע על הדופק.
הצעד הזה אומר שעליכם גם ללמוד לא מעט מהנושאים הקשורים למיסוי, ואילו אך ורק כי מדובר בחברה שלכם, או בחברה בה אתם מועסקים כמנכ"לים.
כך או כך, חשוב להכיר כמה דברים שקשורים אל עולם המיסוי, וביניהם, גם מס חברות לו השפעה גבוהה על עולם הכלכלה המקומי והעולמי.
נכון לשנת 2024 שיעור מס החברות בישראל קבוע על 23 אחוזים. נתון זה מתבסס על סעיף 126 א' לפקודת מס הכנסה ולא מעט חברות חייבות בתשלום מס חברות על רווח נקי. הרווח מחושב על ידי הפחתה של ההוצאות הרלוונטיות מתוך ההכנסה ברוטו.
ישנם גם מקרים שבהם חברה בע"מ אף משלמת יותר מדי ויש לה את היכולת לקבל החזר באמצעות טופס החזר מס מתאים. מס החברות החל על חברות בע"מ הוא מס שנקבע כל שנה על ידי רשויות המיסים. אחוזי המס משתנים בהתאם למגוון גורמים כלכליים.
בישראל עסקים חדשים חייבים בתשלום של ניכוי מס במקור על פי רשות המיסים. חברות שהן חדשות מקבלות שומות מס מוקדמות אשר מבוססות על הכנסות שנתיות כאשר אלו חזויות מראש, ומושפעות מתנודות הכלכלה.
עבור חברות להן כבר יש היסטוריה של תשלומי מס לא נדרש ניכוי מס במקור ואלה תובעות שיעור אפס עבור ניכוי המס במקור. שיעור מס לחברות אלו מחושב על פי דוחות שנתיים.
תוך כך נלקחים בחשבון הרווחים של השנה הקודמת על סמך המדדים בענף הרלוונטי. יחד עם זאת, בלי קשר לתשלומי מס במקור, שיעור מס חברות סטנדרטי עדיין נשאר על 23 אחוזים נכון לשנת 2024.
כיצד מתבצע קיזוז חובות מס בתהליך זה
עבור חברות שמקפידות על תקנות מע"מ ותקנות מס הכנסה, אלו יכולות לקבל אישור על מערכת הנהלת חשבונות שיש בה דיוק ושיעורי ניכוי מס במקור. אישורים אלו חשובים מאד עבור עסקאות מול לקוחות כי אחרת שיעור מס של 45 אחוז ללא אישורים יחול על עסקאות אלו. אם ישנה חברה שמשלמת מס חברות עודף, היא יכולה להגיש בקשה עבור החזר מס הכנסה באופן פורמלי.
התהליך של קיזוז חובות מס מתבצע במספר שלבים וכולל את השלבים הבאים:
- איתור החוב
השלב הראשון הוא זיהוי חובות מס שקיימים על האדם או העסק, כולל חובות על מס הכנסה, מע"מ, מס רכוש, וכדומה.
- בדיקת הזכויות לקיזוז
לאחר איתור החוב, יש לבדוק את הזכויות לקיזוז. צעד זה יכול להיות כולל זכויות כגון החזרי מס קיזוזי מס קודמים ועוד.
- הגשת בקשה לקיזוז
אם קיימות זכויות לקיזוז, יש להגיש בקשה לרשות המס הרלוונטית. תהליך זה כולל הגשת מסמכים והוכחות הקשורות לחוב ולזכויות קיזוז.
- בדיקה ואישור על ידי רשות המס
רשות המס תבצע בדיקה של הבקשה והמסמכים המצורפים. אם הכל תקין, היא תאשר את הקיזוז.
- ביצוע הקיזוז
לאחר אישור הקיזוז, רשות המס תבצע את הקיזוז בפועל, כלומר, תחשב מחדש את החוב תוך ניכוי זכויות מתאימות.
כיצד מתבצע חישוב מס חברות בישראל לשנת 2024
כאשר מדובר על חישוב מס הכנסה עבור מס חברות חשוב לדעת שזהו חישוב הכרוך בקיזוז של הוצאות שנתיות של חברה, אל מול ההכנסות שלה בשיעור המס הנוכחי של 23 אחוזים. לא מעט עסקים זכאים לתעריפים נמוכים יותר במסגרת החוק.
חברות הייטק או חבורת הפועלות באזורי פיתוח ספציפיים יכולות להיות כפופות לתעריף מופחת בהתאמה אישית. חברות שכבר סיימו את חבויות המס שלהן יכולות לחלק לבעלי המניות דיבידנדים.
החלוקה מוצהרת ומדווחת אל רשות המיסים, ובתהליך זה גם מוטל מס דיבידנד בשיעור של עד 30% עבור בעלי המניות המשמעותיים ביותר שמחזיקים יותר מ-10% מהמניות.
בישראל שיעור המס עבור חברות השתנה משמעותית עם השנים כאשר בשנות השמונים שיעור המס היה גבוה עד ל61 אחוזים, עם זינוק ל-66.1 בשנת 1985.
אחרי המשבר הכלכלי שחוותה המדינה שיעור המס ירד ל-36% ונשמר על הרמה הזאת עד לשנת 2003. ישראל חוותה אתגרים כלכליים בתחילת המאה ה-20 וה-21 מה שהוביל לירידה ל-25 אחוזים עד שנת 2010.
בעקבות המשבר העולמים בשנים 2008-2009 והמחאה החברתית של שנת 2011 שיעור המס השתנה בשנת 2014 הגיע לשיא של 26.5 אחוזים. מאז שנת 2018 שיעור המס יציב ועומד נכון לכרגע על 23 אחוזים.
על מס חברות, הקשר בינלאומי ומה שביניהם
את השאלות הגדולות הן כמה מיסים משלם עצמאי והן קשורות באופן ישיר אל מס החברות. חשוב אם כן לדעת: מס זה מוטל על רווחים של גופים ותאגידים ברחבי העולם ובר שינוי בכל מדינה. לכל מדינה משטר מס המגדיר את הכללים ואת ההכנסה המחויבת במס.
להבדיל ממס הכנסה ברמה האישית, מס החברות מוביל למיסוי שהינו כפול. ראשית על רווח החברה, ואחרי כן על דיבידנדים מחולקים לבעלי המניות.
מיסי החברות הם שונים ממס על בעלי חברה בודדת. המערכת מביאה לכך שהרווחים למעשה מחויבים פעמיים, פעם אחת מבחינת תאגיד ופעם אחת בחלוקת דיבידנד לבעל המניות. ממש באופן דומה אל מערכות המס הבודדות חברות משלמות מס משוער מראש ומתאימות את הסכום בהתאם לרווח בפועל בסוף.
מס חברות הוא בעל היטל שמוטל על רווח התאגיד ובלע השלכה משמעותית על המשק ועל העסקים בכלל.
היבט נוסף בנוגע לנושא של מס חברות הוא ההשפעה שלו על החלטות עסקיות שונות. המיסים משפיעים על המקום שבו החברה ממקמת את פעילותה ועל המשאבים שלה.
למשל, שיעור מס חברה גבוה באזור מסוים יכול לגרום לעסקים רבים לעבור לאזור עם תנאי מס אחרים שנוחים להם יותר ומעבר זה ישפיע לא רק על העסק אלא גם על הכלכלה של האזור שננטש, ועל הכלכלה של האזור המאוכלס מחדש.
שיעור מס חברות אם כן הוא שיקול מרכזי בסחר והשקעה בינלאומיים. ישנן מדינות עם שיעור מס נמוך שתמשכנה השקעות זרות אך זה יכול להוביל למרוץ בו המדינות מורידות בצורה תחרותית את המיסים על מנת להמשיך בעסקים.
למרות שצעד זה יכול להיראות כיתרון, הוא גם יכול להוביל להפסדים משמעותיים בהכנסות ולהשפיע על שירות הציבורי ועל פיתוח תשתיות.
מה בין מס חברות והוגנות חברתית
נושא מס החברות גם כולל בתוכו את נושאי ההוגנות והאחריות החברתית לגבי תאגידים גדולים שמשלמים את החלק שלהם במיסים. ישנם דיווחים על תאגידים גדולים שמנצלים פרצות ואף משתמשים במקלטי המס על מנת למזער את חבויות המס שלהם.
דיווחים אלו הובילו לסערות ציבוריות רבות וגם לקריאות לרפורמה. זוהי סיטואציה המעלה שאלות בנוגע לאחריות, הוגנות ואתיקה של התאגידים הללו והיעילות של החוקים במס בתקופה הנוכחית.
מס החברות אינו רק עניין פיננסי אלא נושא מגוון המשתלב בכלכלה העולמית, בשיטות עסקיות אתיות ובמדיניות ציבורית. הנושא דורש שיקול דעת זהיר וגישות מאוזנות כדי להבטיח שבעוד עסקים משגשגים, לממשלות יש גם את המשאבים הדרושים כדי לתמוך באזרחים ובתשתית.
ככל שהנוף הכלכלי העולמי ממשיך להתפתח, כך גם ההבנה והניהול שלנו של על התחום הזה חייב להיות רחב יותר. המורכבויות של מיסוי חברות דורש בחינה מתמשכת ושיח חכם ובעל תובנות כדי להשיג מערכת שוויונית, יעילה ותורמת לצמיחה כלכלית שתביא לחיים טובים יותר.
חברת אינדיגו מהוותיקות בישראל בתחום המיסים מעניקה שירות אדיב וסבלני עבור החזר מס הכנסה לשכירים ולעצמאיים ומעטפת של מגוון שירותים. בחברה צוות מיומן בהם עורכי דין, יועצי מס ורואי חשבון הממתינים רק לסייע לכם.
מס חברות – שאלות ותשובות
מהו מס החברות ולמה הוא חשוב?
מס חברות הוא היטל המוטל על הרווח של תאגידים. המס חשוב מכיוון שהוא מהווה מקור הכנסה משמעותי לממשלות, שבו הן משתמשות למימון שירותים ותשתיות ציבוריות. בנוסף, האופן שבו מובנה מס החברות יכול להשפיע על החלטות עסקיות, להשפיע על הצמיחה הכלכלית ולשקף את המדיניות של המדינה.
כיצד מיסי חברות משפיעים על החלטות עסקיות?
למיסי חברות יכולה להיות השפעה עמוקה על החלטות עסקיות, כולל היכן חברה מחליטה לאתר את המטה או את פעילותה, כיצד היא בונה את העסק שלה ואסטרטגיות ההשקעה שלה.
חברות מבקשות לעתים קרובות למזער את חבות המס שלהן, מה שעלול להוביל להחלטות כמו מעבר למדינות עם שיעורי מס נמוכים יותר או שימוש בפרצות חוקיות כדי להפחית את ההכנסה החייבת במס.
מהן ההשלכות של "המרוץ לתחתית" במיסוי חברות?
"מרוץ לתחתית" במיסוי חברות מתרחש כאשר מדינות מורידות באופן תחרותי את שיעורי מס החברות שלהן כדי למשוך עסקים והשקעות.
אמנם צעד זה יכול בתחילה להגביר את ההשקעות והפעילות הכלכלית, אבל זה יכול גם להוביל להפחתת הכנסות ממסים לממשלות, מה שעלול להשפיע על יכולת שלהן לממן שירותים ציבוריים ולתחזק תשתיות. צעד זה גם יכול ליצור מגרש משחקים לא אחיד בין תאגידים רב לאומיים גדולים לעסקים מקומיים קטנים יותר.
מדוע יש ויכוח על הגינות במיסוי חברות?
הוויכוח על הגינות במיסוי חברות מתמקד בשאלה האם תאגידים גדולים משלמים את חלקם ההוגן במסים. יש חששות שכמה חברות הנחשבות חזקות וגדולות במיוחד מנצלות פרצות ומשתמשות במקלטי מס כדי להפחית משמעותית את חבות המס שלהן.
פרקטיקה זו עלולה להוביל לכך שעסקים ויחידים קטנים יותר יקחו על כתפיהם חלק לא פרופורציונלי בנטל המס, מה שמעורר שאלות לגבי הון עצמי ואחריות חברתית בעולם התאגידי.
הקראת המאמר לבעלי מוגבלויות: